Διακοσμητής: Αναστάσης Βαμβακάς – Technicolour Spaces

Για εμένα, είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή, να παρουσιάζω σήμερα εναν εξαιρετικά ταλαντούχο διακοσμητή, τον Αναστάση Βαμβακά.

Αυτό που προσωπικά, ξεχωρίζω στη δουλειά του -εκτός από τα πανέμορφα σκίτσα του-  είναι πως πρόκειται για έναν άριστο επαγγελματία και είναι ορατό από τον τρόπο, που παρουσιάζει μια μελέτη, εως και το τελικό αποτέλεσμα. Ακολουθεί μια ευχάριστη συζήτηση με τον Αναστάση και η παρουσίαση ενός απο τα project του, τη μελέτη για τη διαμόρφωση μια σοφίτας.                           {.k.} • Αναστάση, περίγραψε μας το αντικείμενο της δουλειάς σου. A.B.

Αντικείμενο της εργασίας μου, όπως και κάθε διακοσμητή, είναι η προσέγγιση του εσωτερικού χώρου μέσω μιας έμπειρης και καλλιεργημένης αισθητικά ματιάς. Στόχος η δημιουργία μιας σύνθεσης που επιδρά ευεργετικά στον εσωτερικό κόσμο των αποδεκτών. Η διακόσμηση δεν αφορά στα αναλώσιμα αντικείμενα, έπιπλα, δομικά υλικά και τάσεις. Είναι η προβολή της εσωτερικής μας ταυτότητας πάνω στο άμεσο περιβάλλον μας, σπίτι και εργασιακό χώρο.                                                                                 

Technicolour Spaces ειναι η επαγγελματική επωνυμία του γραφείου σου, που προσφέρει υψηλής ποιότητας, υπηρεσίες σχεδιασμού, διακόσμησης, 3d rendering αλλά και τα μοναδικά χειροποίητα σκίτσα σου. Δώσε μας περισσότερες πληροφορίες σχετικά.                                                                                                                                                                   Η Technicolour Spaces ιδρύθηκε το 2008 με αποστολή την παροχή υπηρεσιών σχεδίασης και διακόσμησης από το στάδιο της σύλληψης-σχεδίασης έως και την πλήρη υλοποίηση του έργου. Απευθύνεται σε πελάτες που αναζητούν να επενδύσουν στην ποιοτική αναβάθμιση των χώρων τους, είτε πρόκειται για ιδιωτικές κατοικίες είτε για επαγγελματικούς χώρους. Οι υπηρεσίες του γραφείου βασίζονται σε δύο άξονες: την υψηλή ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και την εκτενή γνώση του αντικειμένου, σε συνδυασμό με ένα εκλεπτυσμένο αισθητικό κριτήριο. Αυτό που κομίζει όμως κατά κύριο λόγο το γραφείο είναι η εμπεριστατωμένη γνώση της διαδικασίας του σχεδιασμού (design process) ως οχήματος επιτυχίας ενός έργου και η πεποίθηση ότι μόνο μέσω της δημιουργικής εμπλοκής του πελάτη σε μία ισότιμη συνεργασία με το σχεδιαστή θα μπορέσει ένα έργο να επιτελέσει το σκοπό του στο έπακρο. Και βασικός σκοπός της συνεργασίας είναι η όλη πορεία ως την ολοκλήρωση του έργου να αποτελέσει μια εμπειρία ζωής για τους πελάτες, μέσα από την οποία θα αποκτήσουν γνώση και συναίσθηση της αξίας του σχεδιασμού ως μέρους της καθημερινής ανθρώπινης δραστηριότητας. Κύριους τομείς της επαγγελματικής δραστηριότητας του γραφείου έχουν αποτελέσει ως τώρα ο Οικιακός Σχεδιασμός (Residential Design) και η οργάνωση, σχεδίαση και υλοποίηση Έργων Επαγγελματικών Χώρων δικηγορικών και ιατρικών/παραϊατρικών γραφείων, μελέτες δωματίων boutique hotels και μικρών εστιατορίων. Ως σχεδιαστής έχω επίσης παρουσία στο χώρο της διακόσμησης μέσα από ενεργή αρθρογραφία σε blogs διακόσμησης και 3D Design με ελληνικό και διεθνές κοινό.

• Μέσα από την εμπειρία σου, θεωρείς πως η παρέμβαση του διακοσμητή είναι απαραίτητη, για την επίτευξη ενός καλό-σχεδιασμένου αλλά και καλαίσθητου χώρου;

Απολύτως και δεν υπερασπίζομαι τα επαγγελματικά μου συμφέροντα λέγοντάς το. Είμαι απολύτως ενήμερος της οικονομικής κατάστασης του μέσου καταναλωτή και της κρατούσας αντίληψης ότι η διακόσμηση είναι ελιτίστικο σπόρ σε καιρούς κρίσης. Γνωρίζω όμως και τα ασύλληπτα ποσά που ξοδεύονται αθροιστικά για το άνοιγμα ενός νέου νοικοκυριού, ή για μία ανακαίνιση, τις περισσότερες φορές καταλήγοντας σε απογοητευτικά αποτελέσματα λόγω της έλλειψης επαγγελματικής καθοδήγησης, της πίεσης χρόνου, της λανθασμένης παρόρμησης να ικανοποιηθούν τα γούστα συγγενών, τρίτων κλπ. Οι αγγλοσάξονες έχουν ένα καταπληκτικό ρητό για αυτές τις καταστάσεις: «Νομίζεις ότι θα σου κοστίσει ακριβά ένας επαγγελματίας; Περίμενε μέχρι να δεις τι θα σου κοστίσει ένας ερασιτέχνης!»

• Νομίζω πως αρκετοί άνθρωποι, διστάζουν να απευθυνθούν και να συνεργαστούν με ένα διακοσμητή. Ποια είναι η γνώμη σου;

Δεν τους αδικώ μέχρι ενός σημείου. Είναι όμως τόσοι πολλοί οι τρόποι που μπορεί να βοηθήσει ένας επαγγελματίας του σχεδιασμού, από μια απλή συμβουλευτική συνάντηση μέχρι την πλήρη ανάληψη ενός έργου, που αξίζει τον κόπο η έρευνα και ο χρόνος μέχρι να βρουν κάποιον/α που θα μπορέσουν να συνεργαστούν με γνώμονα το ατομικό τους αίτημα.

• Σε ποιο ακριβώς στάδιο κατασκευής μιας κατοικίας ή ενός επαγγελματικού χώρου κρίνεται αναγκαία η παρέμβαση του διακοσμητή, ώστε να αποφευχθούν κακοτεχνίες;

Σίγουρα όχι όταν ο ελαιοχρωματιστής είναι στο σπίτι με τις βούρτσες έτοιμος να βάψει και τηλεφωνούμε απελπισμένοι και πιεσμένοι εκλιπαρώντας για ένα κωδικό χρώματος! Το αναφέρω για συμβαίνει κατά κόρον, ως παράδειγμα προς αποφυγή φυσικά. Είμαι ένθερμος υποστηρικτής της οργάνωσης και της προετοιμασίας. Ανάλογα με την κλίμακα του έργου, την έκταση και το κόστος, προτείνω να αναζητείται καθοδήγηση το νωρίτερο δυνατό. Τα έξοδα που μπορούμε να αποφύγουμε με τη σωστή οργάνωση είναι ασύλληπτα.

• Όταν ξεκινάς ένα έργο, ποιοι είναι οι βασικοί κανόνες στους οποίους βασίζεσαι;

-Διάλογος με τον πελάτη.

-Αποσαφήνιση του αιτήματος.

-Διασφάλιση ότι ο πελάτης θα έχει ενεργή συμμετοχή στη σχεδιαστική διαδικασία. Μόνο ο πελάτης όμως. Απαγορεύω τα σχέδια να βγαίνουν σε ψηφοφορία συγγενών. φίλων και τρίτων «ειδικών». Ένας από τους μεγαλύτερους στόχους μου είναι, με το πέρας της συνεργασίας, ο πελάτης να έχει αποκτήσει γνώση, πίστη στον εαυτό του και το αισθητικό του κριτήριο και ικανότητα να φιλτράρει τις επιθυμίες του μέσω της προσωπικότητάς του. Μόνο έτσι θα παραμένει ενεργό το design ως αξία στη ζωή του, όταν εγώ δε θα είμαι πια εκεί ως ειδικός.

• Είναι το επάγγελμα που είχες ονειρευτεί;

   Ναι. Περισσότερο από αυτό όμως είναι ένα επάγγελμα που εξελίσσεται και αλλάζει μέσα μου μέσα στα χρόνια. Ποτέ δε μπορώ να ξέρω τί μου επιφυλάσσει, κι αυτό είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα ενός δημιουργικού επαγγέλματος.


Στα παρακάτω σχέδια θα δούμε πως η Technicolour Spaces παρουσιάζει μια μελέτη. Οι ιδιοκτήτες απευθήνθηκαν στον Αναστάση ώστε να έχουν μια ολοκληρωμένη πρόταση για τη διαμόρφωση της σοφίτας τους.

Με το σκίτσο που ακολουθεί βλέπουμε την προτεινόμενη διαρρύθμιση. Απεικονίζονται με την παραμικρή λεπτομέρεια τα έπιπλα, τα φυτά, τα καδράκια και όλα τα διακοσμητικά αντικείμενα: Περιγραφή των σκίτσων και του 3D σχεδίου: Κατασκευαστικά σχέδια των επίπλων και ειδικών κατασκευών: Είναι εύκολα αντιληπτό πως έχοντας στα χέρια του –ο κάθε ένας ενδιαφερόμενος- που θα απευθυνθεί στη Technicolour Spaces, για τη μελέτη διακόσμησης της κατοικίας ή του επαγγελματικού του χώρου, θα έχει πλήρη εικόνα. Με ολοκληρωμένο φάκελο μελέτης απόλυτα κατανοητό και υλοποιήσιμο.

Mπορείτε να βρείτε τον Αναστάση εδώ: Technicolour Spacesfb


Create a website or blog at WordPress.com